Pekingand a la Marit

Jeg har spist pekingand en gang på restaurant og husker at det var en god matopplevelse, men siden det ofte er slik at man må bestille retten lang tid i forveien så har jeg trodd at det er for avansert til å lage hjemme.
image

Men forrige uke leste jeg i spalten Margarethas kjøkken i Morgenbladet at hun hadde laget det og da skjønte jeg at dette måtte jeg også prøve! Ingen sak…mannen ble sendt på andejakt, hos Helmersens delikatesser:-) Min oppskrift er inspirert av Margaretha, Jamie Oliver og introduksjonsvideoer på Video jug…

Vår and som veide 2,3 kg rakk akkurat til 4 voksne og to (ikke veldig sultne) barn, men da var det helt tomt. Det skal sies at vi også spiste sashimi av salmalaks til forrett:-)
image

Ingredienser:

1 and (de bruker å være på rundt 2-2,5 kg)

15 dl vann

2 ss honning

2 ss riseddik

2 ss maisenna utrørt i litt vann

salt, kinesisk five-spice krydder, revet fersk ingefær

10 vårløk

1 agurk

Hoisinsaus (kjøp ferdig i butikken) Eller lag selv, se lenger ned i teksten.
image

Kinesiske pannekaker (se oppskrift lenger ned)
image
image

image

Litt bearbeideing før servering er det, men alt i alt ikke noe avansert eller særlig tidkrevende… Jeg regner med at forarbeidet er for at skinnet skal bli ordentlig sprøtt, min and ble veldig sprø og fin så jeg velger å tro at andas bad dagen før hadde en hensikt:-)

Altså: Begynn dagen før anden skal serveres. La anden først ligge to timer i romtemperatur. <kok opp vann i en stor kjele. Tilsett honning, riseddik og maisenna. Ta kjelen av platen, ha anda oppi og øs vannet over de i fem minutter. Ta opp anda og legg den på en rist over et fat eller lignende, sett anda i kjøleskapet og la den ligge der og «tørke» til to timer før du skal begynne stekingen dagen etterpå, ta den da ut og la stå på kjøkkenbenken for å romtempereres.

Varm ovnen til 200 grader. Bruk en spiss trepinne eller lignende og prikk små hull i brystet, dette er for at fettet skal komme ut lettere. Anda avgir mye fett når den stekes, så man må ha anda liggende på en rist med en langpanne under. Fettet bør fjernes fra denne langpanna noen ganger under steking. Krydre anda godt med salt og gjerne litt five spice-krydder. Gni brystet med litt revet fersk ingefær og legg gjerne litt ingefær inni anda under steking.
image

Legg anda med brystsiden ned på rista og stek i 30 minutter, snu anda med brystsiden opp og stek videre i 30 minutter til . Da senker du varmen til 160 grader og så skal anda stekes i 1-2 timer til, avhengig av størrelse. (jeg stekte min i 1 1/2 time). Anda er ferdig når kraften er klar idet du kutter hull i skorpen ved låret og inn til benet. La anda hvile minst 15 minutter før du begynner å ta kjøttet fra bena.

Kinesiske pannekaker lages av vann, mel og litt sukker. Se her hvordan du gjør det

Anda spises ved at man tar en kinesisk pannekake, smører på litt hoisinsaus, legger på strimler av vårløk og agurk, og selvfølgelig andekjøtt. Rull rundt og nyt!

image

Hjemmelaget Hoisinsaus

4 ss søt soyasaus (dvs Ketjap manis)
2 ss flytende honning
2 ss peanøttsmør uten crunch
2 ss risvin- eller hvitvinseddik
1 ts sesamolje
¼ ts hvitløkspulver
1 ss hot chilisaus, for eksempel Sriracha
Saften av en halv lime
Litt hakkede peanøtter uten salt
Litt pepper

Bland alle ingrediensene i en skål. Hakk peanøttene, og strø på toppen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s