Rimsubiergu eller pulled boazu

Jeg så i avisa at kokken på festivalen Markomeannu skulle servere «Pulled boazu». Det måtte jeg også prøve! Jeg har kalt retten Rimsubiergu etter å ha rådspurt meg med min språkdyktige venninne Tone, som foreslo å kalle den det etter det samiske ordet «rimsot» som er knytta til frynsene på et sjal. Kjøtt som er langstekt slik som man gjør når man lager såkalt «pulled kjøtt» i ulike varianter ser jo ut som frynser, når man trekker kjøttrevlene fra hverandre. Kanskje det kan bli et «nyord» på samisk?

Jeg tok ca. 1 -1/2 kg reinkjøtt, jeg brukte ei steik, man kan helt sikkert bruke andre deler av reinen også. Så laget jeg en klissete marinade som jeg smurte på steika kvelden før. Jeg pakka steika inn i folie og hadde den i kjøleskapet over natta.

Marinaden lagde jeg ved å blande:

1 (eller 2) ss. Røkt paprikapulver

1 ss. Hot picant paprikapulver (hvis du har)

Litt kajennepepper

1 ts malt spisskummen

1 ss sennepspulver

1-2 ss flytende honning

2-3 ss Worcestershire sauce

Salt og pepper

Ta kjøttet ut av kjøleskapet en times tid før du skal steke det, slik at det får romtemperatur. Ha kjøttet i en gryte med lokk som tåler å stå i ovnen. Hell god eplejuice over kjøttet, og slik at det kommer opp cirka en cm eller to opp langs sidene i pannen. Stek på 175 grader i cirka fire-fem timer. Pass på så det ikke steker seg tørt og ha over litt vann hvis det begynner å bli tørt. Du kan øse sausen over kjøttet et par ganger underveis. Når kjøttet er så mørt at det nærmest faller fra hverandre når du pirker i det med gaffel er det ferdig. Riv kjøttet i strimler og hell over litt av sjyen sånn at kjøttet blir litt «fuktig», ha over ekstra salt om det behøves.

20150717_155836

Jeg serverte med Coleslaw, hamburgerbrød, ferdigkjøpt bbq-saus, srirachasaus (for de tøffe!) sprøstekte poteter og aioli med timian.

Cole slaw:

½ strimlet hodekål

1 vårløk

2 grovt revne gulerøtter

1 ½ revet eple (syrlig)

Dressing av:

20 gram god majones

150 gram kesam

Noen dråper tabasco

1 ts dijonsennep

2 ts sitronsaft

Salt og pepper

20150717_162423

Hamburgerbrød (15 stk)

450 gram hvetemel

2 ss sukker

2 ts tørrgjær

½ ts salt

2 dl lunkent vann

1 dl melk

2 egg – lett pisket sammen

100 gram smør (tilsett litt og litt etter at deigen har eltet en stund)

Elt gjerne deigen med maskin, deigen skal være ganske løs. La den heve i en god time – lag så boller som du trykker flate. La stå å heve minst en halvtime før du pensler på egg og har på sesamfrø, hvis du vil. Stekes på 200 grader i ca. 15-20 minutter.

Sprø poteter

Bruk poteter som tåler å bli stekt uten skall. Del potetene i fire, kok dem i ca. 5 minutter, tøm av vannet og kast litt rundt på dem i silen sånn at de blir litt «bulkete». Ha over olivenolje, salt og pepper. Stek potetene i ovnen på 250 grader varmluft i ca. 25 minutter til de er gylne og sprø.

20150717_164506

Aioli med timian

1 dl majones

½ dl kesam

2 fedd hvitløk (som du har kokt i 3 minutter og så river)

1 ts dijonsennep

Salt og pepper

Fersk timian

Denne bloggposten er laget i samarbeid med Hjerttind rein, som har bidratt med kjøttet. Les mer om mitt samarbeid med dem på siden Om meg.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s