Pork belly buns – Steam buns med svinekjøtt og syltet kinakålsalat

Da fikk jeg endelig prøvd meg på å lage steam buns! Steam buns er dampede boller som man kan fylle med det man ønsker – ofte fylles de med marinert ribbe eller for eksempel andekjøtt (det man har lyst til – på Hildr i Tromsø serverer de dem med nydelig stekt tørrfisk) og diverse grønnsaker. Gjerne en syrlig salat som den jeg har laget i dag. Disse bollene finner man som gatemat mange steder i Asia – og de er blitt veldig populære også her i landet – nå som det går en gatematbølge over landet …

Har brukt en oppskrift fra Lise Finckenhagen som inspirasjon (http://nrk.no/mat).

Det fungerte veldig bra med steaming i bambussteameren min – og deigen var veldig god å jobbe med. I mangel av tynnribbe – som jeg ikke fant på butikken – så ble det denne gangen marinerte grillribber. Men hadde jeg fått tak i tynnribbe (ca. 1 ½ kg) så ville jeg ha gjort som Lise og marinert den over natta (uten bein og svor). Så stekt den først i 2 ½ time under aluminiumsfolie på 160 grader og deretter ca. ½ time på 200 grader, uten folien.

20150714_193006

Grillribbene lå i marinaden over natta. Så brunet jeg dem, og hadde dem i ovnen ca. 20 minutter på 200 grader.

20150714_201422

Marinaden lages slik:

½ dl soyasaus

4 stjerneanis

15 pepperkorn

20 gram ingefær

5 fedd hvitløk

1 rød chili eller 1 stor ts srirachasaus

5 ss. sukker

1 dl vann

Hakk ingefær, hvitløk og chili og bland det sammen med soyasaus, sukker, anis, pepper og vann i en kasserolle. Kok opp og la småkoke et par-tre minutter. Hell over kjøttet og dekk med plastfolie. Ha i kjøleskapet. Minst et par timer – gjerne over natta.

Steam buns (12 stk.)

1 ¼ dl lunkent vann

1 ts tørrgjær

30 gram sukker

220 gram mel

1 ts bakepulver

¼ ts salt

1 ss olje + til utbakingen

Visp sammen vann, gjær og sukker og la stå til du ser at gjæren begynner å boble. Ha så over de tørre ingrediensene og kna godt sammen til en glatt og smidig deig. Ha litt olje rundt deigen, ha over plastfolie eller lokk og sett til heving ca. 2 timer. Kna sammen deigen og del den i 12 biter – trill runde boller og legg til heving under plastfolie på benken ca. 45. minutter til. Klipp ut 12 små firkanter ca. 10X10 cm av mat- eller bakepapir til å legge bollene på. Klem bollen litt flat med hendene til du får en avlang leiv på ca. 10 cm i diameter.

  20150714_200429

Legg leiven på benken og bruk en oljet spisepinne eller lignende til å kjevle hvis det trengs, pensle på olje. Legg spisepinnen midt på leien og brett den ene siden over den andre. Trekk spisepinnen forsiktig ut og legg leiven på et lite bakepapir – ikke klem på brødet etter at du har gjort dette. Legg alle under plastfolie etter hvert. La hvile i ca 15. minutter.

Varm opp vann i en wok – ha over bambussteameren – med bollene i. Jeg fikk plass til alle tolv i min steamer som har to etasjer. Damp bollene i ca 4-5 minutter.

20150714_201129

Server umiddelbart. Brødene kan avkjøles og fryses, for så å dampes igjen i ett minutt før servering.

Tilbehør – vi hadde hoisinsaus, srirachasaus og syltet kålsalat som lages slik:

20150714_192936

1 ½ hjertesalat (eller kinakål)

½ agurk

2-3 vårløk

En neve med mynte og koriander

2 gulrøtter

1 dl eddik (7% eller hvitvinseddik 6%)

1 dl sukker

Flaksalt

1 ts revet ingefær

1 ts srirachasaus

1 ss fiskesaus

2 ts sesamolje

Lag dressingen ved å varme opp eddik, sukker, salt, ingefær og chili til sukkeret har smeltet. Ha så i fiskesaus og sesamolje. Hell over grønnsakene og la stå å trekke i kjøleskapet en time.

20150714_201920

 

 

 

 

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s