Indian summer

I dag har jeg laget søndagsmiddag med indiske toner – litt hete innendørs, siden det er så kaldt ute. To ulike typer curry – en med kylling og røde linser, og en grønnsakscurry med poteter og blomkål, servert med nybakte naanbrød og mynteraita.

Sett først deigen til naanbrødene:

500 gram mel

1 ts sukker

1 ts salt

1 ts bakepulver

Ca 3 dl melk

4 ss olje

Bland det våte med det tørre, kna til en myk og smidig deig – ha litt olje over deigen og la den stå å hvile minst en halv time. Varm opp ovnen til høy varme (250-275 gr) gjerne grill med luft, hvis du har det. Stek naanbrødene på en pizzastein hvis du har det, varm opp godt på forhånd. Eller bruke en stekeplate, uten papir, som du også lar bli god og varm før steking.

Jeg prøvde meg på to typer fyll –

  • Revet hvitløk med koriander og litt olje.
  • Finhakkede mandler, fiken og litt peanøtter.

Sistnevnte er et søtt fyll som vanligvis lages med rosiner – men det funka fint med fiken også. Man kan også bruke cashewnøtter. Denne typen naan kalles Peshwari-naan.  Du kan selvfølgelig også droppe fyllet eller ha noe på toppen, f.eks. sesamfrø.

Deigen deles i ti. Kjevle ut til dråpeformede brød, ca ½ cm tykk. Ha på fyll på halve leiven, brett over og kjevle ut igjen til ca ½ cm tykkelse. Stek ett og ett brød på høy varme. Følg godt med, og snu leiven når den begynner å få brune merker på toppen. Ha under klede til avkjøling.

Lag så mynteraitaen:

Grovriv en halv agurk, ha i et dørslag og ha over litt salt. La stå å renne av. Bland så agurken med yoghurt, gjerne den greske/tyrkiske litt tykke, eller bare vanlig naturell yoghurt (som du da med fordel kan la renne av i et kaffefilter hvis du har det). Ha i godt med finhakket mynte, salt og pepper.

Kylling dhansak med røde linser

100 gram røde linser

1 ½ løk, hakket

1 boks hakkede tomater

1 ts turmeric

1 ½ ts kumminfrø

1 ½ ts korianderfrø

Frø fra 4 kardemommebelger

Olje

4 cm ingefær, revet

3-4 fedd hvitløk, revet

2-3 grønne chili eller chilisaus (i dag brukte jeg noen ss scirachasaus – i mangel av noe annet)

Kyllinglår eller kyllingbryst – ca. 500 gram

Koriander

Ha linsene, hakket løk, tomater og turmeric i en kasserolle, ha over vann sånn at det akkurat dekker. La koke på svak varme i ca. 20 minutter. Imens rister du de andre krydderne i en tørr panne til de begynner å avgi duft, og så knuser du dem i en morter. Varm olje i en panne, tilsett ingefær og hvitløk, deretter chili og krydderne. Ha så i kyllingen og brun den godt. Ha over linseblandingen og la gryta koke på lav varme i ca. 45 minutter. Jeg syntes min ble litt vel våt, så jeg hadde i litt maizena på slutten for å tykne sausen. Ha koriander på til slutt.
image

Potet- og blomkålcurry

350-400 gram potet kuttet i ca. 2 cm. biter

1 blomkål

½ løk

3-4 fedd hvitløk

4 cm. ingefær

Olje

1 ts kumminfrø

1 ts korianderpulver

½ ts spisskumminpulver

1 ts turmeric

¾ ts kayennepepper

Grønn chili el chilisaus

3 store tomater – i biter

Kok poteten i ca. 5 minutter. Finhakk løk, hvitløk og ingefær, gjerne i en blender. Varm olje, stek potetene gylne, ta opp. Stek så blomkålen, ta opp. Varm opp olje på nytt. Ha så kumminen i oljen og ha så løkblandingen over. La den steke noen minutter før du har i resten av krydderne, chilien og tomatene. Ha deretter i potet og blomkål – og litt vann, ca. 3 dl. Du får se det litt an. La curryen koke noen minutter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s