Årets sparkiademeny

Det har blitt en veldig hyggelig tradisjon for oss her på Stakkevollan, Isrenna og Gimle og møtes til Sparkiade på den her tida av året. Det er så hyggelig å møte folk på denne måten, først hjemme med noen få rundt bordet til hver bordsetning og så samles hele gjengen på «huset» til felles fest og moro. I år hadde vi til og med karaoke (singstar) – det var gøy, men jeg kjenner på kroppen i dag at den er hverken vant til utstrakt gauling eller discodansing i timesvis! Men herregud så artig! Vi var vertshus og serverte dette:

wp-1487502106026.jpg
Alt er klappet og klart til fest!

 

Forrett (8 porsjoner)

En fiffig måte å servere på, i bakepapir – så hver gjest får åpne sin egen «forundringspakke». En av gjestene kommenterte at han trodde dette var hovedretten, så den ble kanskje litt vel stor å servere som forrett. Men godt var det – og duften av safran!

Pastapakker med blåskjell og skreifilet

400 gram linguine

1 stor gul løk

3 fedd hvitløk

1 – 2 gulrøtter

1 fennikel (stor)

3 dl hvitvin

en liten pakke kokosmelk/krem

½ gram safran

Salt og kvernet pepper

1 ½ kg blåskjell

400 gram skreifilet

16 cherrytomater

Smør/olje

Bladpersille

Kok pastaen halv tid i forhold til det som står på pakken, spyl så den blir helt kald og ha over litt olivenolje.

Hakk hvitløk og løk. Skrell og strimle gulrøttene i tynne strimler med en ostehøvel eller lignende. Skiv fennikelen tynt. Fres finhakket løk og hvitløk i olje, ca. 5 minutter. Tilsett grønnsakene sammen med løken, stek alt i 1 minutt på høyere varme. Tilsett vin og safran og la det koke opp, krydre med salt og pepper. Avkjøl grønnsaksblandingen hvis du skal la det stå før du skal ha pakkene i ovnen.

Del fisken i biter og halver tomatene. Rens, vask og sjekk blåskjellene ordentlig, ta bort de som har åpna seg, de som ikke lukker seg når du kakker dem i benken eller er stygge og har ødelagt/knust skall.

Fordel pasta (jeg hadde ca. 80 gram pr. pakke), fisk (tre-fire små biter), blåskjell (4-5 stk) og tomat på doble bakepapirark, ha over safranblandingen, ha på 1 ss smør og et par ss kokosmelk og litt finhakket bladpersille.

wp-1487502183380.jpg
Før steking

 

Vik i hop pakkene ved at du først bretter i hop langsidene over maten, og deretter bretter inn kantene på hver side. Hit kan man forberede. Sett kaldt til pakken skal inn i ovnen.

Stek pakken i 225 graders varme i ca. 15-20 minutter. Åpne en pakke og sjekk om blåskjellene har åpnet seg og fisken er ferdig. Obs! Blåskjell som ikke har åpnet seg må ikke spises!

Hovedrett (8 porsjoner)

Boeuf Bourguignon

2 kg høyrygg av storfe – renskåret

300 g godt bacon

4 ss hvetemel

4 ss tomatpuré

4 fedd hvitløk

4 stilker frisk timian

2 stk løk

4 stk gulrøtter

2 stk laurbærblad

1 flaske rødvin helst en rød Burgund eller fruktig rødvin

6-7 dl oksekraft eller kalvekraft

300 g små delikatesseløk renset/skrelt

6 store sjampinjong skåret i store biter

salt og pepper

olje og smør til steking

litt sukker

frisk bladpersille

Skjær kjøttet i grove biter. Grovhakk løk og hvitløk og skrell og skjær gulrøttene i jevne biter.Varm en tykkbunnet gryte (som kan stå i ovnen) med litt olje.Krydre kjøttet godt med salt og pepper og brun det i flere omganger, slik at alt kjøttet blir skikkelig brunet.

Ta alt kjøttet ut av gryten. Tilsett litt smør og fres løk, hvitløk og gulrøtter i gryta. Tilsett deretter tomatpuré, timian og laurbær. Ha kjøttet tilbake i gryten. Dryss over melet, rør godt og tilsett kraft og vin til det dekker kjøttet. La gryten få et oppkok under omrøring. Sett på lokk. La så gryta stå på rist nederst i ovnen på ca. 200 grader så lenge du har tid, min sto i 4 timer ca. Den siste timen hadde jeg i delikatesseløken, soppen og baconet som jeg hadde brunet på forhånd. Juster smaken med sukker, salt og pepper om nødvendig. Dryss over hakket persille ved servering.

wp-1487502159208.jpg

Tilbehør til gryta (8 porsjoner)

Gratinert jordskokk- og potetmos

600 gram potet

800 gram jordskokker

1 ½ dl matfløte

10 ss smør

revet ost

Salt og pepper

Friske urter, persille

Kok poteter og jordskokker i biter. Hell bort vannet og mos med en potetmoser, rør ned mykt smør og fløte. Fordel i åtte smurte porsjonsformer. Avkjøl hvis du skal steke senere og sett kaldt med plast over. Ha over revet ost og gratiner midt i ovnen på 200 grader ca. 30 minutter.

Dessert 8 porsjoner (glemte å ta bilde!)

Panna cotta med pistasjenøtter og bringebær

4 blad gelatin, bløtlagt i kaldt vann

4 dl kremfløte

260 g sukker

400 g gresk yoghurt

80 g pistasjkrem (fås blant annet på butikken som før het Olivers&co, som nå har skiftet navn til Olivenlunden)

pistasjnøtter

Kok opp krem, sukker og yoghurt til kokepunktet, ta av varmen og pisk inn de bløte gelatinbladene og pistasjkremen. Fordel i 8 glass og sett i kjøleskapet.

Pynt med f.eks. bringebær og hakkede nøtter på toppen. Jeg lagde i tillegg en bringebærsaus og hadde på en teskje med amarettolikør.

Bringebærsausen lager jeg ved å koke opp 1/2 dl vann sammen med 1/2 dl sukker, deretter kjører jeg denne sukkerlaken sammen med 200 gram frosne bringebær.

Brød

Eltefri foccaccia stor

750 gram hvetemel

ca 2 ts grovt havsalt

1/4 ts tørrgjær

6 dl vann

tørket rosmarin

maldonsalt

god olivenolje

Bland det tørre godt sammen og rør inn vannet, til du får en ganske fast, men klissete deig. Ringle over litt olivenolje og pass på at oljen fordeler seg rundt hele deigen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i 12-20 timer. Kle en langpanne med bakepapir. Bruk en slikkepott eller lignende og hvelv deigen oppi formen. Press deigen noenlunde jevnt utover med hendene (ha olivenolje på hendene så går det greit. Ha over litt god olivenolje (hvis det ikke er nok allerede) strø litt rosmarin og flaksalt over og trykk det nedi deigen med fingrene. La deigen etterheve 30-60 minutter under klede.

Stekes ved 225 grader med i ca. 25 minutter, jeg bruker pizzafunksjonen i ovnen (med luft), til brødet har en fin brunfarge og er gjennomstekt og sprøtt og godt på utsiden.

Eltefritt landbrød

500 g hvetemel

1 ts salt

1/4 ts tørrgjær

4 dl vann (jeg bruker å bytte ut 1/2 dl av vannet med appelsinjuice hvis jeg har – skal visstnok hjelpe på hevingen…)

Rør i hop deigen til en lett klissete deig kvelden før og la stå på benken med lokk på 12-20 timer.Ca 2 timer før du skal steke brødet har du litt mel oppå deigen (et tynt lag) og snur litt rundt på deigen i bolla sånn at den «faller sammen» og melet legger seg rundt hele deigen og sett på lokket igjen.

En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og setter samtidig inn en gryte med lokk. Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret/bakebollen og oppi den glovarme gryta, sett på lokket og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 200 grader og stek videre i 5 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevar pakket inn i kjøkkenklede.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s