Eltefritt emmerbrød med surdeig

Jeg fikk kjøpt emmermel og nakenbygg tidligere i vår da jeg var i Trøndelag, tenkte det kunne bli artig å prøve et skikkelig urkorn i baksten. Jeg må innrømme at jeg sliter litt, både med smaken og med å finne ut hva jeg skal bruke melet til…Ser på nettsiden til leverandøren at det kan brukes til vafler, kjeks og kaker – så jeg må bare fortsette testingen min.

Dette brødet ble ganske bra, god konsistens, saftig og godt. Det smakte godt til frokost i dag med makrell i tomat som pålegg. Men det er nok ikke for alle, bærer selvsagt preg av både surdeigen og den karakteristiske smaken som jeg ikke helt klarer å forklare. Melet, både emmeren og nakenbyggen som jeg har i denne oppskriften, kan lett byttes ut med sammalt hvete fin eller/og finmalt rugmel.

til 1 brød:

150 gram surdeig (nå fins det i butikken ferdiglagd – så du trenger ikke lage selv)

200 gram emmer, finmalt

100 gram nakenbygg, finmalt

100 gram rug, grovt

100 gr hvetemel

100 gram solsikkefrø

1,5 ts salt

0,5 ts tørrgjær

5 dl vann

Rør alt sammen i en bolle og tilsett vann til du har en klissete deig. La stå tildekket på benken over natta. Om morgenen rører du rundt i deigen og lar den så stå et par timer til. Ha så deigen over i en godt smurt brødform, og la den heve til kanten. Ha på litt frø om du vil. Varm opp ovnen til 250 grader, sett inn brødet og kast litt vann inn i ovnen – lukk døra fort! Sett ned temperaturen til 200 grader og stek i 1 time. Hvis du vil være helt sikker på at brødet er ferdig stekt, kan du måle innertemperaturen med et steketermometer. Hvis du kommer til 98 grader er brødet bra.

20170611_142624

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s