Eltefridilla

Jeg har (som mange andre) fått helt dilla på å bake eltefrie brød. Brødene som etter en lang hevingstid stekes i gryte på høy varme – er verdens beste brød uten tvil! Og selv om det må litt planlegging til, siden deigen må settes kvelden før – så er det knapt noe arbeid med dem.

Anbefaler alle å prøve. Dere vil ikke angre!

Jeg steker brødene i min Le creuset-gryte
Jeg steker brødene i min Le creuset-gryte

Fremgangsmåten er godt beskrevet av andre – så jeg nøyer meg med å gi dere noen linker til andre bloggere og et par oppskrifter på andre varianter som jeg har prøvd ut i dag:

Denne oppskrifta fra Trines matblogg bruker jeg – Trine bruker speltmel her, men det har ikke jeg gjort, går like greit med hvetemel. Trine har mange gode oppskrifter, som du finner her.

Den med valnøtter er helt fantastisk!

Her ser du en film om hvordan man gjør det – veldig illustrerende.

Først noen tips fra meg:

Deigen må ikke være rennende når du lager den. Den skal være klissete å ta på, men må være ganske «fast i fisken». Hvis den er for tynn, blir den vanskeligere å ha med å gjøre når dag nr. to kommer. For deigen blir mer rennende/mykere etter å ha stått over natta til heving.

Dette er langsom bakst som du ikke trenger stresse med … Jeg (og Nikolai, min gode hjelper) rørte deigene sammen i går kveld ca. kl. åtte. Og så har de stått i sine boller på kjøkkenbenken til jeg kom hjem fra jobb og helte de ut på hvert sitt bakepapir på benken i ettermiddag.

Deretter to timer heving, før stekingJ Snart klart for kveldsmat!

Brødene oppbevares best innpakket i et håndkle.

Her er de to oppskriftene som jeg testet ut nå:

Rugbrød

400 gram hvetemel

200 gram sammalt rug grov

50 gram linfrø

1 ½ ts Salt (jeg bruker gourmetsalt)

½ ts tørrgjær

5 dl vann

eltefrittbrød

Firefrøbrød

25 gram linfrø

25 gram gresskarfrø

25 gram sesamfrø

25 gram solsikkefrø

500 gram hvetemel

1 ½ ts salt

½ ts tørrgjær

4 dl vann

OBS, du kan velge å male frøene, jeg gjorde det i den lille malebollen jeg har til stavmikseren min.

Man kan også bake eltefrie rundstykker…

rundstykker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s