Hjemmelaget ricotta – test nr. 1 og 2.

Etter å ha vært i Italia i sommer og fått smaken på ricotta har jeg begynt å eksperimentere med å lage det selv. Har nå fått testet ut to ulike måter å gjøre det på. Test 1. er med helmelk, fløte og sitronsaft og test 2. med helmelk og kulturmelk. Kluet er at man varmer opp en melkeblanding til den skiller seg, og det som skiller seg ut blir til ost når man «henger» blandingen og lar den renne av. Den første gangen jeg prøvde med sitronsaft-varianten tømte jeg ut melka fordi jeg ikke fikk den til å skille seg. Andre gang jeg prøvde trodde jeg ikke jeg ville få det til da heller, men da jeg satte den til å renne av så så jeg at osten «dannet» seg selv om blandingen ikke så ut som det hadde skilt seg i det hele tatt. Blandingen med kulturmelk skilte seg mye bedre og ricottaen fikk en mer klumpete konsistens. Den med fløte blir mer glatt, så her er det litt smak og behag. Man sier at ricottaen tar smak av ingrediensene, så her gjelder det å finne den blandingen man liker. Originalt bruker man nok upasteurisert melk direkte fra kua…men det er jo ikke så lett å få tak i.  Det er mange som skriver om hvordan lage ricotta – jeg har hentet oppskriftene og inspirasjonen fra Italian food forever og 101 Cookbooks.

Ricotta test 1.:

7 dl helmelk

3 dl fløte

litt salt

3 ss sitronsaft

Varm opp melk og fløte til rett under kokepunktet – ta kasserollen av plata og ha i sitronsaften. Rør forsiktig rundt bittelitt og la blandingen stå og avkjøles litt, da skal du se at blandingen begynner å skille seg. Hell over i en klede som ligger i en rist oppi en bolle og la stå å henge, renne av, i minst en halv time. Det kan være du må hjelpe til og klemme litt ut. Ha ricottaen over i en boks og sett i kjøleskapet.

20150829_192155 20150829_193229 20150830_094633

Ricotta test nr. 2:

1 liter helmelk

2,5 dl kulturmelk

litt salt

Varm opp melkeblandingen til tett oppunder kokepunktet til du ser at den begynner å skille seg, avkjøl litt og sett til henging som beskrevet over.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s