Surdeigsbrød minutt for minutt

En ny «baby» er på vei. Ingen «bolle i ovnen» men en rugsurdeig i skapet. Følg med følg med! Om en uke har vi kanskje et saftig og godt surdeigsbrød ferdig?  Fra før har jeg en surdeig laget på siktet spelt som bor i kjøleskapet og pleies/mates en gang hver 14 dag cirka. Og en finsk deig av rug til å lage finske rugbrød med. Nå skal jeg prøve å ale opp en rugsurdeig til, som jeg vil bruke til å lage for eksempel surdeigsknekkebrød og andre myke rugbrød. Sånn som dette f.eks. http://www.koket.se/bonniers_kokbok/matbrod/mjol/ragbrod_pa_surdeg/

wp-1483636847857.jpg

Dag 1. Bland 50 gram rårevet eple med 200 fint rugmel og vann (35 grader) til en klissete deig i en bolle eller et glass med lokk.  Sett varmt. Jeg har den i tørrskapet over benken på kjøkkenet. Det er et lysarmatur  under skapet så det er det godt og varmt. Her skal den nå bo i 5 dager og utfordringen blir å glemme å slå av lyset på kvelden..

Dag 2: Det bobler og lukter friskt i glasset. I dag har jeg bare rørt rundt deigen med en plastskje og så på med lokket igjen og inn i «kuvøsen».

Dag 3: samme som dag 2 og la stå et døgn til.

wp-1483716758776.jpg

Dag 4: Tilførte 200 gram mel (hadde dessverre glemt å kjøpe rug, så det ble spelt…) og ca 2 dl vann. Satte tilbake i skapet igjen.

Morgen dag 5: Er litt skeptisk, den lukter litt rart. Men jeg skal se den litt an etter at den har stått i ro i kjøleskapet noen dager. Kan det være eplet (eller spelten?) som gjør at den lukter småekkelt? Hm…surdeigsbaking er ikke helt enkelt. Hvis jeg synes den fremdeles gir meg «dårlige assosiasjoner» så går den i søpla. Og så er det å prøve på nytt!

Deigen får stå kaldt til neste helg, så skal jeg se om jeg vil bake med den da. Hvis den virker ok, men jeg ikke får tid til å prøvebake, så mater jeg den på nytt med litt mel og vann, lar stå varmt til det bobler fint og setter den så tilbake i kjøleskapet igjen. En surdeig bør mates en gang i uka.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s