Surdeigsbaking – Finske rugbrød og grove rugbrød

I dag har jeg bakt to forskjellige typer brød, med samme ingredienser men med litt ulik fremgangsmåte. Jeg hadde to typer surdeig i kjøleskapet nå og i går kveld blandet jeg to deiger av disse. Det fins mange gode oppskrifter på hvordan lage surdeiger på nett, f.eks hos opplysningskontoret for brød og korn

Den ene deigen var en finsk deig som jeg lagde for ca. to måneder siden og som har stått i kjøleskapet siden uten at jeg har rørt den.Var spent på om den var «i livet» – og den funka som bare det!

Jeg hadde deigen (ca. på størrelse med en vanlig hvetebolle) i en rørebolle i går, sammen med 2 1/2 dl vann og 160 gram grovt rugmel. Rørte rundt og dekket til med lokk. I morrest hadde jeg så i 250 gram grovt rug, 250 gram fin rug og 150 gram hvetemel, 2 1/2 dl vann, 15 gram salt (Maldon), 1 ss maltekstrakt og pittelitt aniskrydder. Eltet sammen til en litt løs deig, dekket den med olje og hadde på lokk. Og så knadde og strakk jeg litt i deigen en gang i timen i ca tre timer før jeg bakte ut brødene.

Lagde små boller som jeg kjevlet flate og prikket med en spisepinne. Lot dem ligge litt før jeg så stekte dem på 225 grader i ca 15 minutter.

Jeg har tatt vare på en hvetebollestor klump med denne deigen i et glass i kjøleskapet – til neste bakst.

wp-1485631303488.jpg

Grovt rugbrød lagde jeg med den andre surdeigen min – «barnet mitt» som jeg mater annen hver uke – den er lys, men den er veldig god å bake med.Det gikk skeis med rugsurdeigen jeg prøvde meg på å lage for noen uker siden, så derfor…

I går kveld blandet jeg ca 100 gram surdeig med 2 1/2 dl vann og 160 gram grovt rugmel. Hadde på lokk og lot stå til jeg sto opp i morrest. Og så blandet jeg i en runde til med 2 1/2 dl vann og 150 gram grovt rugmel. Hadde på lokk og lot det så stå i tre timer. Så hadde jeg deigen oppi kjøkkenmaskinen. Tilsatte 250 gram fint rugmel og 250 gram hvetemel, 15 gram salt, 1 ss maltekstrakt og 2 1/2 dl vann. Og litt linfrø og solsikkefrø.

Lot kjøkkenmaskinen elte deigen i ca 20 minutter. Deigen skal være ganske løs. Dekket så til bollen med plast og lot deigen stå å heve i en time. Så tømte jeg deigen oppi to brødformer, penslet med litt vann og hadde på gresskarkjerner og lot stå å heve i en time til.

Varm opp ovnen til 250 grader, sett brødene i og sett så ned temperaturen til 200 grader. Stekes i en time. Innetemperaturen på brødet skal være 98 grader, hvis du måler med steketermometer. Da er de godt stekt igjennom.

wp-1485631234495.jpg

3 kommentarer om “Surdeigsbaking – Finske rugbrød og grove rugbrød

  1. Hei, den starteren som du brukte etter to mnd i kjøleskap uten å gjøre noe med den, det høres ut som en spesiell starter. Hva består den av?

    1. Hei – jeg har ikke fått lagt ut beskrivelsen på den starteren. Det er rett og slett en bit av den opprinnelige deigen. Jeg sender deg den på mail nå. Hun jeg har fått den hos skriver at hun har sin i fryseren (i lang tid) – jeg har hatt min stående i kjøleskapet, så det kommer litt an på hvor ofte du bruker den. Med vennlig hilsen Marit

  2. Bruk du den ofte så kan du ha det i bake kærlet o la det bare tork in men ikj mugle, da får du den beste bakterie flora. Da har du så kallet rot ferdig o g lar det surne litt eller gære øver natta. Finsk sur deig e bare vann mel og bitte litt salt. Æ har en 2 dl rot fra var sats og fryser den ned når da ikj baker så ofte. Æ har i deigen 8dl vann roten og en del av melen så det blir en surpe som æ lar stå øver natta så den surna litt, og dagen derpå har æ i resten av melen og blandar den in till det e nesten umulig rør in mer uten at knekk sleven. Laar den stå o hev seg nesten dubbel størrelse og sen baka æ antingen limpe eller runde med hull i. Deigen ska i ikj knådes uten formes slik man vill ha den o la den sen heves. Gott tegn e at du gør ett kors med handen å når den e bort så e det bare legg in i ovnen. Heving e viktig så den ikj går sunn når skær den. Verm opp ovnen 250 grader legg in en kærl med vann på bunn av ovn og in med brødet, senk till 180 grader steik en time, senk till 150grader og steik ennå en 15-30 min. Brødet e ferdig når bunn ved knakkin låter ihullet.

    Roten i rugbrødet e noe som e viktigast, finland og sikkert andre lender har rot som e øver hundre år gammel. Æ e begeistrad øver dess nærings innehåll samt da det positive den har o ge helse messigt.

    Hade sån løst del dette før e så glad i dette brød og når ikj får kjøpt det i norge så har æ baka før o tillgang till denne sortens brød.

    Har lært meg dette av bestemora som baka i stein ovn mengder som sen hengte opp i taket, det var varianten med hull i som e snarare og bak. Æ føredrar limper når da ikj har tillgang till stor ovn uten som mange fleste opererer med vanlig komfyr.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s