Fastelavnssøndag og en rikdom av boller

Tenkte jeg skulle kalle dagen i dag for bollebonanza og da kom jeg til å lure på hva det egentlig betyr. Så da gikk jeg til kilden. Store norske leksikon, på nett. Og da lærte jeg at bonanza er:» … spesielt rike malmpartier i en gruve. Betegnelsen er særlig brukt i USA.» Ok. Har veldig lite med boller å gjøre. Men i overført betydning brukes utsagnet ofte for å beskrive en rikdom, så der har vi koplingen. En rikdom av boller – det har vi hatt her på Knausen i dag – det er helt sikkert. Jeg lagde verdens beste boller i dag – tre forskjellige typer av samme deig. Deigen er laget på den måten vi har lært fra Schakenda – han med bakeriet i Lom . Ikke tilsett alt melet på en gang – la litt være tilbake og kjenn etter hvordan deigen blir, deigen blir ikke like bra hvis det blir for mye mel.

wp-1488114884042.jpg

 

 

 

Ingredienser:

ca. 1300-1500 gram hvetemel

7 1/2 dl melk (ca. 20 grader)

1 pakke tørrgjær eller 25 gram fersk

150 gram sukker

2 små egg eller ett stort

1/2 ts salt

150 gram romtemperert smør

wp-1488114767549.jpg wp-1488114786277.jpg

 

 

 

Ha det tørre i en kjøkkenmaskin, tilsett eggene og melka sakte når du har startet maskinen. Elt i ca. 10 minutter – ha så i smøret i terninger. Elt i 10 minutter til. Ha over lokk eller plast. La heve i ca. en time. Og bak ut til det du vil av søt bakst. Jeg lagde vanlige boller, kanelsnurrer (fyll laget av brunt sukker, smør og kanel)og en bollekake med salt karamell og pistasjkrem. For mye av det gode er heeerlig!

wp-1488112849452.jpg

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s