Surdeigsbrød med emmer og nakenbygg

Ja så langt har man gått at man frakter med seg fire kilo mel fra Stjørdal! Økologisk urkorn fra https://gullimunn.no/ Artig å prøve å bake med «nye» meltyper- nå har jeg fått ny surdeig fra Heidi og var klar for å teste noe nytt. Jeg fant en oppskrift på godt.no som jeg har brukt som utgangspunkt nå. Her finner du også fremgangsmåte for å lage surdeig.

Dette blir to brød – jeg lager dem runde denne gangen og steker dem slik som jeg steker de eltefrie brødene – i gryte. Du kan selvfølgelig bytte ut melet her til noe annet. Både emmeren og nakenbyggen var malt som fin sammalt hvete.

Hvis du ikke har surdeig – må du bruke noen dager på det først. Lag surdeigsstarter av:

80 gr surdeig

60 g lunkent vann

30 gram siktet spelt/hvetemel

30 gram sammalt hvete fin

Rør sammen og la stå lunt, gjerne inni stekeovnen med lyset på, i 4 timer.

Lag så deig av:

Surdeigsstarteren

700 gram vann

300 gram emmer

100 gram nakenbygg

200 gram siktet spelt

400 gram hvetemel

La deigen stå å hvile i en time – ha så over 20 gram salt og kna det godt inn. Strekk godt på deigen. Nå skal du bruke strekkemetoden noen timer for å la deigen heve og utvikle seg. La deigen hvile 30 minutter etter at du har hatt i saltet. Ta litt olje på hendene. Ta tak i deigens underside og strekk den ut og brett den over mot motsatt side av bollen. Gjenta denne prosessen rundt hele bollen, til deigen har «spent seg». Gjenta prosessen tre ganger med 30 minutters mellomrom. Etter siste omgang lar du deigen hvile en time. HA deigen ut på benken, del den i to. Brett de fire sidene inn mot midten, form til to runde brød som du legger i to hevekurver/boller med klede – som er godt strødd med mel. Hev to timer på benken. Ha deretter deigene i kjøleskapet over natta. Jeg begynte bakeprosessen kl 14 og satte de kaldt kl 21.

Ha gryta i ovnen og varm ovnen til 250 grader. La stå en halvtime til gryta er god og varm. Stek ett og ett brød. Ca. 30 minutter med lokket på, deretter noen minutter uten lokk.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s