Verdens beste brød?

Er superfornøyd med gårsdagens bakst – herregud for et brød! Skikkelig sprø og god på utsiden, med den gode litt brente smaken – og seigt og godt inni. Det nærmeste man kommer steinovnsbakt hjemme i en vanlig ovn. Jeg brukte framgangsmåte og oppskrift fra Martin Johanssons bok Enklare bröd. Det er et enkelt brød som krever lite arbeid (i tid) – men du må være tilstede for å strekke i deigen hver halvtime.

20170802_171230

Denne gangen brukte jeg Manitoba-mel fra Ramlösa Kvarn kjøpt på Coop i Haparanda i Sverige. I Sverige får man nemlig kjøpt slike spesialmeltyper i vanlige matbutikker.  Jeg kom hjem fra Sverige med 10 kg assortert spesialmel, som skal testes ut fremover.

Men det går altså an å bake med vanlig hvetemel. deigen vil nok også passe ypperlig til baguetter – det skal jeg prøve ut!

Denne gangen brukte jeg tørrgjær, men jeg anbefaler at du bruker fersk gjær, da kan du sette deigen med kaldt vann. Siden jeg ikke hadde fersk, tok jeg 2 ts med tørrgjær og blandet det sammen med litt lunkent vann i en liten bolle og lot det stå ca 10 minutter. Da begynner det å boble litt og gjæra aktiveres. Og så tok jeg lett lunkent vann i tillegg for å forsikre meg om at det kom i gang så fort jeg ville.

Ingredienser til et brød:

2 ts gjær (10 gram) – helst fersk – blandes ut i litt vann

3 dl vann

390 gram mel

1 1/2-2 ts salt

Bland alt sammen til en klissete deig.

Ha på lokk og la deigen hvile i en halvtime. Da ser den slik ut:

20170802_151447

Så skal du begynne med strekkingen. Fukt hendene dine godt med vann. Ta tak i en kant i deigen med hånden og strekk deigen oppover en aning og vik deretter deigen inn mot midten. Ta et nytt tak, dra i deigen og vik inn mot midten på nytt. Ta tak på denne måten til du har gjort det rundt hele deigen. Dette skal du så gjenta hver halvtime tre ganger til.

Når du har strekt deigen den tredje gangen setter du lokket på igjen og lar deigen heve i en time. Strø godt med mel (en blanding av rugmel og hvetemel) på et kjøkkenhåndkle og tøm deigen ut på håndkleet. Husk å jobbe med veldig lette hender, ikke kna! Og ta minst mulig på deigen. Dra litt i deigen sånn at den blir til et kvadrat. Brett så inn sidene inn mot midten. Og bruk så håndkleet til å snu brødet sånn at brettekanten havner under brødet. Legg håndkleet forsiktig over deigen og la brødet ligge på benken å heve en time. Det er ferdig hevet når merket etter fingeren din ikke spretter tilbake.

20170802_151719

20170802_151857

Sett ovnen på 250 grader i god tid før du skal steke brødet. Ha to bakeplater inn i ovnen for å varme dem – en til å ha brødet på og en i bunnen for å ha isbiter i.

Vend deigen over på et bakepapir sånn at brettekanten kommer på oversiden. La papiret med brødet på gli inn på den varme platen. Legg isbiter (5-6 stk hadde jeg) på den andre platen og ha døra igjen fort.

20170802_162059

Stek brødet i 15 minutter – åpne så døra for å slippe ut litt damp. Stek brødet i ca 15 minutter til. Pass på så det ikke blir brent. Åpne gjerne døra en gang til for å slippe ut mer damp. Ta ut – avkjøl og nyt!

20170802_164752

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s