Trøffelkake á la Marit

Kaféen Aunegården i Tromsø har en legendarisk kake som de kaller Trøffelkake, den har jeg lenge hatt lyst til å prøve å lage hjemme. Etter mye tankevirksomhet skred jeg til verket nyttårsaften og om jeg skal si det selv så ble det et ganske bra resultat!

Motto: Litt arbeid, men verdt det! Mandelbunn, med sjokoladefyll og italiensk marengs på toppen! Herregud den e god!

Mandelbunn

4 eggehviter
150 gram melis
175 gram mandler

Hakk mandlene i en kjøkkenmaskin, ganske fine biter. Stivpisk eggehvitene og «skjær» inn malte mandler og melis. Husk bakepapir i bunnen av formen. Stekes på 175 grader i ca. 12-15 min. Avkjøl.
Tips: Jeg stekte bunnen i en 24 cm form, og så når bunnen var avkjølt flyttet jeg bunnen over på et kakefat, tok vekk bakepapiret og hadde ringen til min 22 cm store form helt tett rundt bunnen. Inni ringen festet jeg bakepapir, ganske høyt oppover kanten.

Lag så sjokoladefyllet:

3 dl fløte
250 gram sjokolade (jeg brukte en blanding av 55% og 70% sjokolade)
1 ss smør

Kok opp fløte og ha i smør og sjokolade. Sett til side med en gang og rør til sjokoladen er helt smeltet. Avkjøl fyllet litt og ha over bunnen. Sett fatet inn i kjøleskapet til det stivner.

Deretter lager man den italienske marengsen:

250 gram sukker
1 dl vann
4 eggehviter

Kokk opp sukker og vann. Det skal koke til 120 grader. Hvis du ikke har et termometer kan du utføre kuleprøven. Drypp en ren teskje i sirupen og rett over i iskaldt vann. Hvis du kan lage en myk kule av sirupen, er den klar.

Visp hvitene rolig i en kjøkkenmaskin. Når hvitene er halvstiv begynner du å ha i sirupen. Tilsett sirupen i en tynn stråle. OBS! Unngå å treffe vispen, da blir sirupen slynget ut til kantene og det skal den ikke for da stivner den på bollen din. Visp kraftig og lenge til marengsen får romtemperatur. Fordel marengsen over kake. Sett terten under grillen noen minutter for å få et pent brunt lokk eller bruk en fancy creme brulee brenner hvis du har det.

Kaka serveres med verdens enkleste og beste bringebærsaus – jeg bruker å doble denne oppskrifta…

200 gram bringebær, tinte
1/2 dl vann
1/2 dl sukker

Kok opp vann og sukker. Avkjøl laken og kjør den sammen med bringebær i en blender. Sil sausen for å få vekk frøene.


8 kommentarer om “Trøffelkake á la Marit

 1. Heisann
  Denne måtte jeg bare prøve:)men bør kaka stå 1 dag i kjøleskapet?Prøvde å ta kaka utav formen nå,men sjokoladen var fortsatt ganske flytende.Den har stått i kjøleskapet 3-4 timer nå.

  1. Ja Jeanette, jeg bruker alltid å la sjokoladeblandingen stå å bli ganske kald og sånn at man merker at den begynner å tykne før jeg heller det over bunnen. deretter lar jeg kaka stå over natta i kjøleskapet og da er sjokoladen stivnet. Husk også når du skal piske marengsen så er den veldig viktig at man heller sukkerlaken rett i eggene og ikke på vispen, mens du visper, i en tynn stråle.

 2. Hei!

  E det her den samme kaka som dem servere på Aunegården? Samme oppskrift?
  Æ ser på hjemmesida til Aunegården at dem ikke har bringebærsaus på, men har pynta med frukt/bær?

  Har fått høre at den e vanvittig god, og vil gjerne prøve den ut.

  1. Hei Tina, den her oppskrifta e min egen, dvs en prøve på å gjenskape kaka som dem har på Aunegården. Æ synes sjøl at æ har klart det ganske bra, trur ikke oppskrifta på den dem servere e tilgjengelig…Æ har fått kaka servert der med bringebærsaus, men det bestemme man jo sjøl. Den e uten tvil vanvittig god! Æ anbefale dæ å prøve! Ser ikke kaka på bildan på nettsida, trøffelkaka er med nøttebunn, sjokoladekrem og masse deilig hvit marengs på toppen.

 3. Men går det an å fryse kaka? Eller e det en heller tvilsom operasjon? Kunne gjerne tenkt mæ å prøvebake kaka før æ tar me på jobb i neste uka, den ser jo så vanskelig ut.

  Og så en ting til. Ser du skriv i oppskrifta at du stekte nøttebunn i ei 24 cm form, og brukte en 22 cm kakering på fatet. Koffør ikke bruke den 24 cm ringen? Skal kaka være smalere lenger oppe?

  1. Hei igjen Tina. Nei, æ ville ikke prøvd meg på å fryse kaka, trur ikke det blir noen suksess.

   Vet det høres rart ut å skifte ringens størrelse men æ skal prøve å forklare hvorfor. Når kakebunnen er stekt, tar æ bort 24 cm ringen, flytter bunnen over på et kakefat, setter bakepapir i en strimmel rundt bunnen og setter på en 22 cm ring, det her for å sikre meg at sjokoladekremen ikke renner ut på sidene. Æ bruke også å klemme ned mandelbunnen litt rundt på sida sånn at den ligger helt inntil bakepapiret. Kaka blir ikke smalere oppe, æ klemme den sammen litt:-) Ikke sikkert det e nødvendig, men æ har altså opplevd en gang at sjokoladen rant ut ned på fatet…og det var ikke noe gøy!
   Når sjokoladekremen er begynt å bli tykk har jeg den over bunnen og så bør kaka stå i kjøleskapet over natta før du pisker marengs og har den på toppen.

   Når det gjelder marengsen så har æ aldri prøvd å ha den på kaka over natta i kjøleskap, men det sies at italiensk marengs tåler å stå en stund, så det går jo an å prøve. Æ lager som oftest marengsen maks et par timer før kaka skal serveres, men det er jo vanskelig hvis man skal ha den med på jobb om morran. Håper det her var oppklarende.

 4. Heisann!

  Har akkurat lagd deinnan hærlie kaka, som e så supermektig! Gjorde om bunnen tel sjokoladebunn utn mel, og syntes det va ennu bedre ættersom mandelbunn ikkje e det bæste valget førr mæ 🙂
  Men ville no bare takke dæ førr oppskrifta iallefall. Har leita LÆNGE ætter deinn!

  1. Så bra at du likte den! Skjønner at mange er på jakt etter oppskrifta, googla trøffelkake og ser at æ ligg ganske langt oppe i trefflista, nr, 11 ca. Oppdaga også at noen har stjelt oppskrifta og lagt den ut på en anna kakeblogg…kjenner igjen mine egne formuleringer, men den er noe skrevet om. Hm…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s