Dagens: Lam Tikka med luftig ris og granatepleraita

Jeg ble veldig inspirert av en meget god indisk middag jeg fikk servert for noen uker siden, så nå måtte jeg teste sjøl. Og jeg trur jammen det her ble den beste indiskinspirerte middagen jeg noen gang har laget!

Med nydelig lammebog fra Olabakken gård, luftig ris med krydder og edamamebønner, raita med agurk og granateplekjerne, mangochutney og mild rødløk. Og ikke minst eltefrie naanbrød, kjempegode!

Jeg hentet inspirasjon og oppskrifter fra den flotte matbloggen til Niru Kumra «Nirus verden» – en veldig bra blogg med masse fine oppskrifter! Lammegryta er en variant av denne fra Lise Finckenhagen.

Lammegryta:

1 kg kjøtt fra lammebog i store grytebiter

1 ss korianderfrø

2 løk

30 gram revet ingefær

4 fedd hvitløk

2 ss tomatpure

1 ts gurkemeie

1 ts spisskummin

2 ts garam masala eller en annen indisk krydderblanding – jeg brukte en jeg kjøpte i Stockholm i fjor høst – Lamb tikka fra Shanti.se

I tillegg hadde jeg i 2 ss kormapaste på slutten fordi jeg synes det trengte litt mer sting!

1 pose babyspinat

Fersk koriander

Varm olje og fres korianderfrøene ett minutt ca før du har i finhakket løk og steker til løken har blitt myk og fått fin farge. Ha så i revet ingefær, hvitløk og tomatpure og stek forsiktig et par minutter til. Ta så løkblandingen i en bolle og kjør med stavmikser – ha i ca 1 dl varm vann til en fin paste.

Varm så opp olje i gryta igjen og brun kjøttbitene, ha over det tørre krydderet, litt salt og løkpastaen. Ha over varmt vann til du har en fin saus og kok opp. Ha så gryta på en rist nederst i ovnen på 130 grader, og her kan den stå å godgjøre seg i timevis. Min sto i tre timer, da tok jeg den ut (fordi jeg trengte ovnen til å steke naanbrødene i). Satte da gryta på lav varme og lot den småkoke over en time til mens jeg laget til de andre ingrediensene. Rett før servering varmet jeg opp noen ss med vann i en kasserolle, hadde i spinaten og lot den falle sammen, før jeg kjørte den med stavmikser og hadde oppi gryta sammen med hakket koriander.

wp-1486310562878.jpg

 

 

 

 

Luftig ris

Skyll 4 dl basmatiris godt og bløtlegg den så i 8 dl vann. Min sto i to-tre timer – du ser hvor god tid du har.

Varm opp 8 ss olje, tilsett en liten løk eller noen sjalottløk, 3 cm stor kanelstang, 1 åpnet kardemommekapsel, 1 stjerneanis og et laurbærblad. Fres til løken er mye og er lysebrun. Hell vannet risen har vært bløtlagt i oppi gryta og kok oppvannet før du har i risen, 100 gram edamamebønner (eller grønne erter), 1 ts garam masala og 1 ts salt. Kok på middels varme til alt vannet er borte. La så risen stå i 5-10 minutter med lokket på, rør forsiktig rundt med gaffel for å lufte risen litt.

wp-1486310540678.jpg

 

 

 

 

Annet tilbehør kan f.eks være ringer av rødløk som har stått og trekket litt med sitronsaft på (løken blir veldig god og mild av det), mangochutney og en raita av naturell yoghurt (gjerne en tykkere gresk/tyrkisk type), agurk i små terninger, granateplefrø, litt malt spisskummin, fersk mynte, salt og pepper. Og naanbrød, selvfølgelig!

wp-1486310521757.jpg

 

4 kommentarer om “Dagens: Lam Tikka med luftig ris og granatepleraita

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s