Lørdag 14. november arrangerte jeg og Heidi en ny pop-up restaurant på Stakkevollan. Denne gangen serverte vi supper med diverse tilbehør. Her er oppskriftene.
Klin kokos kyllingsuppe a la Heidi
500 gram kylling i biter
1 Løk
2 fedd hvitløk
40 g fersk ingefær
½ ts grønn karripasta
2 kyllingbuljongterninger
2 bokser kokosmelk
7 dl vann
250 gram sopp
1 boks vannkastanjer
1 boks Bambusskudd
2 rød paprika
150 g sukkererter
Fersk koriander
Stek kyllingen, løk, hvitløk og ingefær. Ha i karripastaen, kokosmelken og vann og la koke ca. 15-20 minutter. Ha diverse grønnsaker i og la koke et par minutter til. Ha over fersk koriander til slutt. Smak til med salt, pepper og litt sukker.
Marits fisefine franske fiskesuppe
1 dl olivenolje
1 løk
1 purre
2 gulrøtter
5 poteter
1 fennikel
5 hvitløkfedd, finhakket
2,5 ss tomatpuré
1 ts tørket timian eller 1 ss fersk
½ ts fennikelfrø
En neve hakket persille
2 laurbærblad
1 gram safran
2 dl god eplejuice eller hvitvin
2 bokser hakkede tomater
1 ½ – 2 l fiskekraft (se det litt an)
Saften av ½ sitron (smak til)
Salt og pepper
Fres løk, hvitløk og purre til det blir mykt. Ha deretter i alle de andre grønnsakene i små terninger. Fres noen minutter til. Ha i tomatpureen, tørket timian (eller fersk), persille, laurbærblad, fennikelfrø, safran og la det blandes godt med grønnsakene. Hell over hvitvin eller eplejuice og la det koke litt inn. Ha deretter i hakkede tomater og fiskekraft og la suppe koke ca. 15-20 minutter.
1 kg fiskefilet (ulike sorter, for eksempel torsk, laks, sei, steinbit) i fine terninger has i suppa de siste minuttene.
1 nett med blåskjell – stek litt sjalottløk i olje, ha over et pr dl fiskekraft, ha blåskjellene i gryta og ha over lokk. Damp noen minutter til de har åpnet seg. Husk å kaste de som ikke lukker seg før du damper (de er døde) og kaste de som ikke har åpnet seg under dampingen. Ha blåskjellene i suppe til slutt.
200 g rensede reker has i suppa når den er ferdig. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
Grusomt god gulrotsuppe (fra Trines matblogg) -med stekt chorizo og blomkålbiter
700 g gulrøtter, i biter
1 løk, grovt hakket
4 hvitløkfedd, finhakket
1/2-1 rød chili, finhakket
20 g ingefær, finhakket
1/2 ts korianderfrø, støtt i morter
8 dl kyllingkraft
2 dl appelsinsaft
Salt og pepper
Chiliflak til dekor
Chorizopølse og blomkålbiter stekes lett og has på toppen.
Skjær og mål opp alle ingrediensene slik at du har alt klart. Fres løken i litt nøytral olje til den er blank og myk, og tilsett etter hvert hvitløk, chili, ingefær og korianderfrøene (støtt i morter), og la det få surre med de siste minuttene. Tilsett deretter gulrøttene og la dem surre med et par minutter, før du tilsetter kyllingkraften og appelsinjuicen og gir det hele et oppkok. Ønsker du en vegetarisk rett kan du erstatte kyllingkraften med grønnsaksbuljong. La suppen koke til gulrøttene er møre, etter 15-20 minutter. Kjør suppen med en stavmikser, og smak til med salt og pepper.
Eltefri foccaccia
750 gram hvetemel
ca 2 ts grovt havsalt
1/4 ts tørrgjær
6 dl vann
tørket rosmarin
maldonsalt
god olivenolje
Bland det tørre godt sammen og rør inn vannet, til du får en ganske fast, men klissete deig. Ringle over litt olivenolje og pass på at oljen fordeler seg rundt hele deigen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i 12-20 timer.
Kle en langpanne med bakepapir. Bruk en slikkepott eller lignende og hvelv deigen oppi formen. Stryk deigen noenlunde jevnt utover. Ha over litt god olivenolje (hvis det ikke er nok allerede) strø litt rosmarin og flaksalt over. La deigen etterheve 30-60 minutter under klede.
Stekes ved 225 grader med i ca. 25 minutter, jeg bruker pizzafunksjonen i ovnen (med luft), til brødet har en fin brunfarge og er gjennomstekt.
Knekkebrød – til 20 runde kaker med hull i midten
50 gram gjær
5 dl vann
1 ss salt
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 dl malte solsikkekjerner
6 dl grov rugmel
6 dl hvetemel
Lag deig og la heve i 30 minutter. Skjær i 20 biter, kjevle tynt og prikk med gaffel. La heve i 20 minutter og stek på 220 grader, 4-5 minutter på hver side. Pass på så de ikke brenner seg. Jeg stekte to og to.
Eltefrie grissini (ca. 15 stk)
500 gram hvetemel
1 1/2 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 dl vann
1 dl revet parmesan
Eventuelt litt ferske urter
Til strøssel:
Valmuefrø
Sesamfrø
Maldonsalt
Slik gjør du
Bland sammen det tørre og finrevet parmesan i en bolle og hell over væsken. Om du ønsker å ha ferske urter i deigen, hakkes dette fint og tilsettes det tørre. Rør raskt sammen med en slikkepott (deigen skal være fast, men klissete) og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie.
Ha deigen over på et melstrødd underlag og brett den litt rundt og form den til en avlang bit som du skjærer i 15 biter. Trill ut fingertykke grissini. Kan være litt trøblete hvis deigen er for myk, men det går fint hvis man er lett på hånden og bruker godt med mel på bordet. Jeg brukte bakeplatens kortside som mål på hvor lange de skal være. Legg ved siden av hverandre med litt avstand og pensle med vann. Dryss deretter over valmuefrø, sesamfrø og litt maldonsalt. De trenger ikke heve.
Sett i ovn forvarmet til 250 grader og stek i ca 10 minutter. Avkjøl noe på stekebrettet, deretter på rist.
Aioli – hvitløksmajones
1 kokt mandelpotet
2 dl majones
1 eggeplomme
1 fedd hvitløk
Sitronsaft
Salt og pepper
Mos poteten.Pisk inn majones med eggeplomme. Press eller finhakk hvitløken og ha i. Smak til med sitron, salt og pepper.
Smør med ingefær, lime, koriander og chili
200 gram romtemperert smør
1 ss finrevet ingefær
1 ts revet limeskall
1 ss limesaft
3 ss hakket fersk koriander
2 ss finhakket rød chili
Salt og pepper.
Pisk alle ingrediensene sammen.
Velbekomme!
En kommentar om “Oppskrifter fra God blandings bok- og suppekjøkken”