Aksjon kokebok 1: Lykken er Chokolade

Da kan jeg erklære Aksjon kokebok for åpnet. Dette er mitt forsøk på å forsvare den kjensgjerning at jeg til nå har tilegnet meg 187 kokebøker (og den samlingen vil sikkert øke…). Disse står jo for det meste i hylla og samler støv, mens jeg invaderes av ny inspirasjon fra diverse blogger, facebook, instagram og ikke minst mattidsskrifter – som jeg prøver å kjøpe mindre av…men av og til bare MÅ ha! Jeg skal prøve å teste ut minst en oppskrift i hver bok – og skrive om boka og kokken her – målet er en i uka, men det kan bli litt for ofte, hvis det er mye som skjer. Vel, nå er jeg i alle fall i gang – med et prosjekt som vil ta noen år….

Første bok ut måtte bli LYKKEN ER CHOKOLADE – det sier seg selv – for jeg elsker sjokolade! Og tenk å hete Anne au Chocolat! For det gjør hun faktisk (er vel neppe døpt det…), den ene forfatteren. Hun andre heter Maja Ambeck Vase – og boka er på dansk og gitt ut på Politikens forlag i 2014.


Disse damene simpelthen elsker sjokolade og er overbeviste om at sjokolade en «sundt for sjælen». De spiser sjokolade hver dag og foretrekker selvfølgelig kvalitet framfor kvantitet. «Vi spiser alle former for chokoladelækkerier med teske – ganske enkelt for at forlenge nydelsen». Anne har også en egen blogg som er helt fantastisk lækker og inspirerende!

I boken får man gode råd om de ulike typene sjokolade, tips om hvilken sjokolade man skal bruke til hva, om temperering og om hvordan smake på sjokolade. Også en drøss av fantastiske oppskrifter f.eks. Mælkesjokolademousse med brombær og mandelknas, pistaciekager med hvid chokolade og jordbær, peanutbutter-is med cholkolade og chokolade-creme brulee med granatæble, føldeboller med hindbær, karameller med havsalt og mælkechokolade…nam!

Jeg har valgt å lage en konfektkake med lakris og hvit sjokolade – kombinert med en skyr-is med bringebær. Lakriskaken er naturlig fri for gluten, superseig og mektig god! Jeg brukte min 22 cm runde form, så kaka ble litt lav. I oppskrifta har de brukt en firkantig form str. 18X18 cm. Så jeg vil nok lage 1 1/2 porsjon neste gang. Jeg brukte 100 gram av Freias hvite sjokolade og 70 gram av Vahlronas Dusey-sjokolade (fordi jeg hadde det i skapet). Om dere ikke har smakt den så har dere noe virkelig godt til gode. Anbefales! En nydelig, karamellisert lys sjokolade.dulcey

 

Isen ble også veldig god, lavt kaloriinnhold er bra og den passa veldig godt sammen med den søte kaken. Lakrissmaken dukker opp i munnen og gir en ekstra piff.

laksriskake

Lakriskaken (470 kcal pr. 100 gr.)

Ingredienser:

  • 100 g sukker
  • 100 g smør
  • 170 g hvit sjokolade
  • 1 ss lakrispulver (f.eks fra Bülow)
  • 2 stk egg
  • 100 g mandler som du skålder og tørker selv før du kjører til mel (eller ferdigkjøpt mandelmel)

Smelt smør og 100 gram hvit sjokolade over vannbad. Pisk sukker, egg og lakrispulver sammen lett med en visp og rør i sjokoladeblandingen. Ha i mandelmelet og resten av sjokoladen (70 gram)hakket i biter. Stekes på 175 grader i ca. 30 minutter. Her må du se an kaka litt og la den stå lengere hvis du lager større porsjon. Den skal være som en Brownie – så det er lurt å lage kaka dagen før og la den stå kaldt slik at den setter seg ordentlig.

Skyr-is med bringebær (128 kcal pr. 100 gr.)

1 dl kremfløte

80 gram sukker

kornene fra 1/2 vaniljestang

400 gram skyr – (jeg fant ikke naturell, så jeg brukte den med jordbær og lime)

125 gram bringebær

Kok opp fløte, sukker og vaniljen i en gryte. Ta gryten av varmen og tilsett skyren og rør rundt til det har blandet seg godt. Sett kaldt og avkjøl helt. Kjør til is i ismaskin. Ha i bringebærene når isen er nesten ferdig.

Velbekomme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s